Al Gore’s nye bog – indsigtsfuld og teknisk

Al Gore leverer et kompendie af klimaløsninger og giver samtidig en værdifuld opdateret indsigt i energiteknologi. Foto: Center for American Progress/Flickr

Al Gores bog er et kompendie af klimaløsninger og en opdateret indsigt i energiteknologi. Foto: Center For American Progress/Flickr.

Newsweek har besøgt Al Gore i privaten i Nashville for at lave dette interview i anledning af udgivelsen af Al Gores nye bog Our Choice – A Plan To Solve The Climate Crisis.

Al Gore skriver også selv i samme nummer af Newsweek – der er tale om et udpluk fra bogen.

Revolutionerende viden om drivhuseffekten i CO2
Jeg bed mærke i, at bogen indeholder et afsnit om den allernyeste forskning i drivhusgasser og deres virkning. Al Gore har tilsyneladende inden sin bogdeadline fået adgang til de data, der ligger til grund for denne helt dugfriske videnskabelige artikel fra Science: Improved Attribution of Climate Forcing to Emissions.

Heri dokumenterer forskere fra NASA, at CO2 står for en mindre andel af den globale opvarmning, end hidtil antaget. Se hvad Newsweek skriver om det:
… methane accounts for about 27 percent of the man-made warming so far, largely because of how it interacts with atmospheric aerosols. Halocarbons have caused 8 percent of the warming; black carbon (sooty emissions from burning wood, dung, and diesel), 12 percent; carbon monoxide and volatile organics, 7 percent—and carbon dioxide, 43 percent.

Depending on your bent, you can append an “only” to that last number. On the one hand, the NASA calculations provide a glimmer of hope. Reducing CO2 emissions strikes at the lifeblood of the global economy—namely fossil fuels, which provide 86.5 percent of the world’s energy. But targeting other greenhouse gases is “likely to be much more cost-effective than CO2-only strategies,” the NASA team writes in Science. For example, methane emissions could be cut by changing farm practices and by capturing the huge quantities that are flared at oil wells.

Sitet Physorg.com har en god gennemgang af betydningen af ovenstående her : Interactions with Aerosols Boost Warming Potential of Some Gases, October 29, 2009 by Adam Voiland.

Interactions with Aerosols Boost Warming Potential of Some Gases
October 29, 2009 by Adam Voiland