Tidligere USA ambassør: Der bliver ingen ratificerbar aftale i København

USAs tidligere ambassadør i Danmark, James P. Cain, leverede konferencens afslutningstale, og det gjorde han med eftertryk – både i stil og budskab.

Hans klareste budskab (afleveret som privatperson understregede han):

“I det nuværende politiske klima i USA er det utænkeligt, at en post-Kyoto traktat kan ratificeres i det amerikanske senat, med mindre Kina giver meget klare indrømmelser til amerikanske krav, som primært kommer fra republikanske kredse.”

Flere citater fra hans tale, hentet fra min liveblog:

“There is simply no chance that a new climate post-Kyoto treaty can pass through the Senate at the moment. It requires 10 Republican senator’s support (67 votes in total), and that will not happen.”

“China is the key for getting Republican support for a treaty.”

“The resistance to a far reaching climate deal reaches far into democratical territory.”

“Getting China on board will maybe require that China is admitted a 3-7 year delay on emmission cuts. Personally I think, that the key negotiation point will be China’s demand of substantial and costly technology support. This will simply not pass the current US congress, where a majority thinks that any country which holds 720 billion dollars in bond and currency assets and has a 3 billion dollar trade surplus with us, can pay for its own technology development.”

“What I think will happen in Copenhagen in December, is that COP15 will likely produce a strong interim agreement that pulls strong and ratifiable goals within reach. Not at treaty that can be submitted to the US Senate, but a process. A disappointment, I am sure. But that is the reality, unless China comes aboard on terms acceptable for 67 votes in the US senate.”

Svend Auken åbnede konferencen med samme udlægning. Mon ikke det begynder at være en realistisk udlægning af udfaldet i København? En realitet, som regeringen i samarbejde med FNs topforhandlere i al diskretion forbereder sig på i deres plan B og plan C scenarier.

Hvad kan redde en aftale i København? Hvis det lykkes USA og Kina at forhandle løsning på plads i løbet af de næste tre måneder. som er spiselig for 67 medlemmer af senatet i USA. Det er ude af Connie Hedegaards hænder.