Svend Auken: Opgiv at få en færdig klimaaftale i København

Svend Auken i samtale med Århus borgmester  Nicolai Wammen før konferencestart. Foto: Kristian Strøbech

Svend Auken i samtale med Århus borgmester Nicolai Wammen før konferencestart. Foto: Kristian Strøbech

Svend Auken sagde lige ud fra talerstolen på konferencen Beyond Kyoto i Århus, at det ikke er realistisk at få en færdigforhandlet klimaaftale i hus til december på klimatopmødet i København.

I den nuværende situation med global finanskrise og et deraf følgende hastigt nedsmeltende politisk “klima-klima” mener Auken, at man må være ærlig og erkende, at der ikke bliver en færdigforhandlet, underskrevet aftale i København.

Dermed går Auken stik imod både regeringen og FNs linie. Alle der er involveret i klimaforhandlingerne på topniveau, gentager som et mantra, at der SKAL en færdig og bindende global aftale i hus i København. Ellers begynder det at se umuligt ud at foretage en bare nogenlunde sikker opbremsning i udviklingen af den stigende globale opvarmning.

USA er hovedproblemet

Auken leverede en analyse af den nuværende politiske situation i kongressen i USA, og han fastslog, at der ikke er meget, der tyder på, at Obama-administrationens progressive klimapolitik nyder støtte fra et flertal i kongressen.

Her er Auken på linie med mange andre, der i øjeblikket følger klimapolitikken i senatet og kongressens korridorer.

Hør hvad Joe Romm fra den indflydelsesrige klimablog ClimateProgress.org skrev forleden:

Although surprisingly little-remarked on, the big story of the year so far — at least from the perspective of the fate of America and all humankind — is the hardening of the conservative movement against every possible strategy for dealing with global warming.

For instance, I don’t think the Obama administration has grasped the implications of the sheer impossibility that it could ever get 67 votes for a climate treaty in the Senate (see NYT article hereObama can’t get a global climate treaty ratified, so what should he do instead?“). suggesting they will pursue such a treaty “in a robust way” and my post, “

Is Obama setting himself up to fail, making Rush Limbaugh’s dream come true?

Sæt et nyt møde i kalenderen seks måneder senere

Auken foreslog, at man allerede nu sætter et nyt topmøde i kalenderen seks måneder senere, og at København-mødet må sigte på at ende med en bindende, men ikke færdigforhandlet erklæring. Til gengæld mente han, at det er et realistisk mål at få en omfattende global aftale i hus i 2010.