King: Exxon Mobile og GM destabiliserer klimavidenskaben

Efter torsdagens åbning af Beyond Kyoto konferencen i Århus talte jeg med en af konferencens hovedtalere, Sir David King, mangeårig videnskabelig rådgiver for den britiske regering og en af de videnskabsmænd, der har haft størst indflydelse på klimapolitikken i de senere år.

Han kritiserede i stærke vendinger Exxon Mobile og GM for at finansiere spredningen af falske informationer om klimavidenskab.

Kritikken faldt i forlængelse af, at vi drøftede det budskab, en af konferencens andre hovedtalere afleverede, nemlig John D. Hofmeister fra Citizens for Affordable Energy.

Hofmeister, der er tidligere præsident for Shell Oil, har startet en græsrodsbevægelse, der arbejder for renere teknologier til kraftværker og biler samt for en effektivisering af USAs energiforsyning – altsammen væsentlige bidrag til en klimaløsning.

Men Hofmeister har valgt den strategi, at han slet ikke fokuserer på klima og klimavidenskab i sit organisation. I stedet taler han kun om behovet for renere og mere effektive teknologier.

Et par pluk fra Hofmeisters tale torsdag (mere her i livebloggen fra torsdag):

“50 percent of the 600 US coal plants are old – and past their commissioning period. We also have an ageing energy infrastructure. America faces either a challenge or a calamity.”

“The car technology is over a 100 years old and we need to move on to somethnig cleaner/better. The death of the internal combustion engine is the most important goal for the coming years.”

John D. Hofmeister holder på, at budskabet om en renere verden bedre kan mobilisere græsrødderne, end klimasagen kan – og det var det, jeg gerne ville have King til at forholde sig til. Det viste sig, at King rent faktisk er særdeles uenig i Hofmeisters strategi-betragtninger.

King er uenig: Kampen mod klimalobbyister og skeptikere er nødvendig

“We have a battle with the sceptics and the lobbyists,” siger Sir David King, og understreger, at hvis man undlader at sige klimaskeptikerne imod, så vinder de mange lobbyister fra industrier, som er afhængige fossile brændstoffer. Han nævner specifikt Exxon Mobile og GM, som eksempel på to multinationale selskaber, der bevidst finansierer en destabiliseringskampagne mod klimavidenskaben.

James Hansen: “Olie- og kulindustrien er klima-kriminelle”

Dermed er King på linie med James Hansen, NASA/GISS, der er en af verdens førende klimaforskere. James Hansen har i mange år været på kant med Bush-administrationen, og han fik hele højrefløjen på nakken i USA, da han sidste år i en kongreshøring anklagede olie- og kulindustrierne i USA for at være kriminelle i deres bevidste forsøg på at disinformere offentligeheden, når det gælder miljøpåvirkningen af fossile brændstoffer.

Fire klimalobbyister for hver kongresmedlem i USA

Et faktum er det i hvert fald, at der foregår en massiv lobby-indsats i den amerikanske kongres fra firmaer og organisationer, der ser en interesse i at påvirke en kommende amerikansk klimalovgivning. Fornylig offentliggjorde Center for Public Integrity analysis (her) en undersøgelse, der dokumenterer, at der er fire gange så mange klimalobbyister, som der er politikere i kongressen.

Der er dog også modsatrettede trends, hvad angår Big Oil og Big Coal. Jeg har tidligere blogget om, hvordan Exxon Mobile smækker (noget af) kassen i for klimaskeptikerne, hvilket fremgik med en diskret bemærkning i Exxon Mobiles Corporate Citizen Report 2007.