Ny film om klimaet: The Age Of Stupid

Pete Postlewaith i hovedrollen som The ArchivistDen nye britiske film, The Age Of Stupid, der netop har haft officiel premiere i London er tilsyneladende et intelligent udført kunstnerisk frontalangreb på bølgen af klimaskepsis. At dømme efter anmeldelserne er filmen en slags “Inconvenient Truth” på stereoider. Lige nu, midt i presse-og PR efterdønningerne fra premieren, er det lidt vanskeligt at skære igennem den megen spin, men reaktionerne fra folk, der har set filmen tyder på, at den danske premiere er værd at vente på.

Klasseskuespilleren Pete Postletwaithe (billedet) spiller hovedrollen som “arkivaren” – en overlever i en stærkt reduceret menneskehed i år 2055. Ifølge The Guardian virker den lidenskabeligt argumenterende film så stærkt på nogle publikummer, at adskillige diplomater på klimatopmødet fornylig i Polen kom grædende ud af biografmørket efter en særlig fremvisning. Det skal vi nok få et gedigent klimaslagsmål ud af, når den kommer til DK.

Filmens centrale plot er, at menneskeheden helt ufatteligt vandrer lige ud i katastrofen (+3 graders global opvarmning) vel vidende, at det vil ødelægge livet på planeten, som vi kender det. Hovedpersonen “arkivaren” reminiscerer og fabulerer over denne monumentale kollektive dumhed.

En af projektets centrale rådgivere er forfatteren og journalisten Mark Lynas, der forrige år udgav bogen “Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet”. Lynas gennemtrawler sin bog al tilgængelig publiceret forskning om emnet: Hvad bliver de globale konskvenser af stigende temperaturer fra 1-6 grader? Det er hårrejsende bekymrende læsning, og hvis Lynas’s bog er et pejlemærke for, hvad “The Age Of Stupid” fortæller publikum, så er der ikke noget at sige til, at filmen virker stærkt på mange.

Instruktøren Fanny Armstrong har ambitioner om, at “The Age Of Stupid” skal ses af 250 millioner mennesker inden klimatopmødet i København. Den er endnu ikke kommet til Danmark. Tjek filmens website for flere detaljer/anmeldelser/klip osv.

The Guardians omtale:

Informativ artikel: John Vidal “The people’s premiere – Made by ‘amateurs’ with cash from ‘crowd-funding’, the new film by Franny Armstrong aims to create 250 million climate change activists.”

Kritisk anmeldelse: David Cox “The rage of stupid – The passion displayed by The Age of Stupid is no substitute for the intelligence that effective propaganda require.”