Nyt klimaord til dit ordforråd: Brune skyer

Luftforurening - brune skyer over Shanghai, Kina. Foto: mtlb, Flickr

Luftforurening - brune skyer over Shanghai, Kina

Nyt fra FN’s miljøprogram: Brune skyer af menneskeskabt luftforurening er ikke bare en plage for storbybefolkningerne i dele af Asien, Afrika og Sydamerika. De store masser af luftforurening, som senest var ved at stikke en kæp i hjulet for Kina’s OL-afvikling, påvirker miljøet over store dele af kloden.

FNs miljøprogram dokumenterer nu, hvordan de såkaldt brune skyer påvirker og fremskynder gletscher-afmeltning og skaber voldsommere vejrsystemer.

Og der er en alarmerende og skræmmende ekstra “twist”: Hvis luftforureningen stoppede i morgen og skyerne forsvandt, ville den globale middeltemperatur hurtigt stige med op til 2 grader! Forklaringen: De brune skyer blokerer masser af sollys og bremser således i øjeblikket den globale opvarmning i længt større omfang end hidtil troet. (Den kinesiske storby Guangzhou har oplevet et fald i solskinstimer på 20 procent siden 1970’erne på grund “brune skyer”).

FN’s miljøprogram, UNEP, præsenterede i går, den 13. november 2008, en omfattende og autoritativ dokumentation for de menneskeskabte atmosfæriske brune skyer’s alvorlige miljømæssige følgevirkninger:

  • Partikler fra skyerne lægger sig på gletschere som et mørkt lag, som accellererer afsmeltningen
  • Vejrsystemer i Asien bliver kraftigere af skyernes atmosfæriske egenskaber
  • Og så twisten, valget mellem pest eller kolera: Hvis vi stopper luftforureningen, booster vi den globale opvarmning ud over alle grænser.

Det skal ikke være nemt, når det klimaforandringer. Tænk på, hvad dette betyder for Connie Hedegaards forhandlings-udfordring, når der skal sættes mål på, hvor meget og hvor hurtigt, der skal reduceres i CO2-udledningerne. Hvis vi også skal luftforureningen til livs, skal der reduceres langt mere CO2, end vi hidtil har regnet med.

Fra UNEPs pressemeddelelse:

Professor Veerabhadran Ramanathan, head of the UNEP scientific panel which is carrying out the research said: “We believe today’s report brings ever more clarity to the ABC phenomena and in doing so must trigger an international response – one that tackles the twin threats of greenhouse gases and brown clouds and the unsustainable development that underpins both,” added professor Ramanathan who is based at the Scripps Institution of Oceanography, La Jolla, California.

“One of the most serious problems highlighted in the report is the documented retreat of the Hind Kush-Himalayan-Tibetan glaciers, which provide the head-waters for most Asian rivers, and thus have serious implications for the water and food security of  Asia,” he said.

Og mere fra samme pressemeddelse, specifikt om de brune skyers indflydelse på gletchere (der i forvejen smelter hurtigt verden over):

Impact on Glaciers

The Hindu Kush-Himalaya-Tibetan glaciers provide the head-waters for the major river systems including the Ganges, Brahmaputra, Mekong and Yangtze rivers.

The Ganges basin is home to over 400 million people and holds 40 per cent of India’s irrigated croplands.

The Chinese Academy of Sciences estimates that the glaciers have shrunk five per cent since the 1950s and the volume of China’s nearly 47,000 glaciers has fallen by 3,000 square km over the past quarter century.

Glaciers in India such as the Siachen, Gangotri and Chhota Shigiri glaciers are retreating at rates of between 10 and 25 metres a year. The retreat has accelerated in the past three and-a-half decades.

The Gangotri glacier alone provides up to 70 per cent of the water in the Ganges.

  • ABC solar heating of the atmosphere, due to the absorption of soot and black carbon pollution  “is suggested to be as important as greenhouse gas warming in accounting for the anomalously large warming trend observed in the elevated regions” such as the Himalayan-Tibetan region says the report.

  • Decreased reflection of solar radiation by snow and ice due to increasing deposits of black carbon is emerging as another major contributor to the melting of ice and snow.
  • Elevated regions of the Himalayas within 100 km of Mount Everest experience large black carbon concentrations ranging from a few hundred to a few thousand nano grammes per cubic metre.

Samler du på klima-slang, kaldes de brune skyer også “ABCs”, som står for “Atmospheric Brown Cloud.

Fotos i dette indlæg: Bruger “mtlb” på Flickr | Creative Commons licens.