Daewoo leaser enormt landbrugsområde i Madagascar – gratis

Landbrugsjord i Madagascar
Landbrugsjord i Madagascar – foto af Flickr-bruger Luc Legay (Creative Commons licens).

Sydkoreanske Daewoo Logistics har indgået en aftale med Madascars regering om 99 års gratis leasing af 13.000 kvadratkilometer uopdyrket, men dyrkbart landområde.  Det svarer næsten til en tredjedel af hele Danmarks areal.

Sydkoreanerne har efter den seneste verdensomspændende fødevarekrise været på udkig efter måder at udvide landets landbrugsproduktion på, og løsningen er altså en lejeaftale af uopdyrket landbrugsjord under fremmede himmelstrøg. Der skal dyrkes majs og palmeolie på øen Madagascar, og afgrøderne skal sejles til Sydkorea.

Jeg ved, det er en smule ude i periferien af klimastoffet, men dels har det inddirekte noget med klimaforandringer at gøre (den globale opvarmning truer den fremtidige fødevaresikkerhed), dels synes jeg, aftalen er så utrolig, at jeg simpelthen er nødt til at blogge om det.

Internationalt har fødevarepriserne stabiliseret sig nu på et lidt lavere niveau efter de voldsomme prisstigninger, der har ramt fattige befolkninger verden over hårdt, og som blandt andet førte til mad-relaterede optøjer i Mexico, Ægypten og Pakistan. Men fødevarekrisen satte forsyningssikkerheden på dagsordenen i mange lande, og Daewoo Logistic’s indtog i Madagascar er ikke enestående. Flere rige lande har nu indledt en strategisk jagt på ny landbrugsjord i Afrika, for alle ved, at verden ikke har set sin sidste fødevarekrise, tværtimod.

Financial Times skriver, at firmaer i Golf-staterne har købt landbrugsjord i Sudan med planer om at dyrke fødevarer til hjemmemarkedet. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, har været ude med kraftig kritik i den forbindelse, da der er tale om aftaler, som ikke ser ud til at komme lokalbefolkningen til gode i særlig grad. Araberne har ikke planer om at bruge lokal arbejdskraft eller forsyninger – den eneste lokale ressource de skal bruge er vand.

FAO advarer om, at jagten på landbrugsjord kan blive opfattet som en ny-kolonisering i afrikanske befolkninger, og understreger at alle sådanne aftaler om køb eller leje af land er nødt til også at komme lokalbefolkninger og afrikanske nationer til gode.

I Madagascar får sydkoreanerne de enorme landområder gratis i 99 år, og det eneste, regeringen forventer som modydelse, er at Madagascar kan høste fordelene ved de infrastrukturinvesteringer, som Daewoo Logistics vil være tvunget til at foretage i de uopdyrkede landområder.

FAO kalder aftalen dybt kritisabel og påpeger, at der også i en co2-udledningssammenhæng er grund til at være bekymret for udsigten til ukontrolleret fældning af store skovområder på Madagascar, når sydkoreanerne går i gang.

Der er flere eksempler på rige landes køb af landbrugsjord i Afrika, blandt andet i Ethiopien og Angola.

En personlig bemærkning: Da jeg i 90’erne rejste meget i Afrika som reporter og i en periode Afrika-korrespondent for TV 2 Nyhederne, slog det mig tit, at i en verden med stor befolkningsvækst og pres på alle systemer kunne det ikke blive ved at gå, at der lå så enorme frodige landområder ubrugte hen på det Afrikanske kontinent. Det er så også ved at være slut nu.

Relateret indlæg: Vækst dræber planeten – tema med bid fra New Scientist.