Spaniens “afrikaniseres” ved +0.8 grader

Balcon de Europa, Nerja, Costa del Sol, Spain
En tredjedel af Spanien er i fare for at blive forvandlet til ørken. Foto: Tim Caynes.

Den globale opvarmning kan måles som en stigning af den globale gennemsnitstemperatur på 0,8 grader siden 1880. Det lyder ikke af meget, men det er nok til, at de spanske miljømyndigheder nu vurderer, at en tredjedel af Spanien er i fare for at blive forvandlet til ørken på grund af en kombination klimaforandringer og uhensigtsmæssig udnyttelse af landets naturressourcer.

Udviklingen i den globale opvarmning sker med store regionale forskelle, og for Spaniens vedkommende er middeltemperaturen steget med tre grader siden 1880. Det kommer til udtryk ved et stigende “afrikaniseret” klima med høj varme og lange tørkeperioder.

International Herald Tribune havde forleden en interessant featureartikel fra regionen Murcia i det sydøstlige Spanien. Her støder klimaudviklingen frontalt ind i lokal praksis, hvor bønder har forkærlighed for vandingsintensive afgrøder som grøn salat, og hvor entreprenante Kurt Thorsen-typer etablerer feriebyer til EU-borgere med grønne golfbaner og swimmingpools.

Murcia har længe været plaget af kronisk vandmangel, men i følge IHT’s reporter, Elisabeth Rosenthal, har situationen nået et vanvittigt niveua, hvor vand sælges til uhyrlige priser på det sorte marked, og hvor lokale embedsmænd sidder i fængsel for at have taget imod bestikkelse i forbindelse med udstedelsen af ulovlige byggetilladelser i vand-kritiske områder.

Fra artiklen: The scramble for water has set off scandals. Local officials are in prison for taking payoffs to grant building permits in places where water is inadequate. Chema Gil, a journalist who exposed one such scheme, has been subject to death threats, carries pepper spray and is guarded day and night by the Guardia Civil, Spain’s military police force.

“The model of Murcia is completely unsustainable,” Gil said. “We consume two and a half times more water than the system can recover. So where do you get it? Import it from elsewhere? Dry up the aquifer? With climate change we’re heading into a cul-de-sac. All the water we’re using to water lettuce and golf courses will be needed just to drink.”

Også andre områder af Spanien mærker klimaforandringerne. I sidste måned vakte det internatioal opmærksomhed, da vandmyndighederne i Barcelona i desperation over kritisk lave vandreserver lod ekstra vand fragte til storbyen med tankskibe. De sidste ugers regnvejr har dog bedret situationen noget.