FN til verden: Tag jer sammen!

Yvo de Boer

Arkivfoto af klimachef Yvo de Boer, UN Photo/Jenny Rockett.

Opdateret tirsdag den 27. maj 2008, se i bunden.
Miljøministre fra G8-landene er samlet i Kobe, Japan, til et tre dage langt forberedelsesmøde op til det store G8-topmøde i Japan i juli. På dagsordenen står kampen mod klimaforandringerne, og det var i den anledning at FN’s klimachef Yvo de Boer i går udtrykte sin bekymring for det manglende momentum i de internationale klima-bestræbelser.

Yvo de Boer til AP: “Much of the enthusiasm and ambition that we saw in Bali with the launch of negotiations doesn’t seem to be present,” he said …De Boer cited a recently announced U.S. climate plan that would allow an increase in emissions, Canada’s indication that it will not meet its obligations under the Kyoto agreement, and European industry’s skepticism about the EU goal of cutting emissions by 20 percent below 1990 levels by 2020.

Læs mere på Climate Ark her.

Den amerikanske klimaplan, Yvo de Boer henviser til som en af den seneste tids tilbageskridt, er det udspil der kom i april fra præsident Bush, hvor han forpligtede USA til at standse landets vækst i CO2-udledninger senest i år 2025. Det er milevidt fra FN’s krav om, at der skal indledes kraftige reduktioner inden for de næste 10, hvis verden skal undgå katastrofale klimaændringer.

Opdatering, tirsdag: Det forberedende møde i Kobe er slut, og det endte i bedste fald som en neutral mellemregning.

Det ser ud til, at G8-landene godt kunne tænkes at vedtage en målsætning på det store topmøde i juli, der hedder 50 procents reduktion i CO2-udledningerne, når vi kommer til år 2050. Men det med at sætte konkrete reduktions-målsætninger på “mellemstationen”, år 2020, kniber det straks mere med. Her rykkede det forberendende møde ikke en milimeter tættere på en afklaring.

Ser man lidt kynisk på det, kan man frygte, at en 2050-målsætning uden konkrete milepæle undervejs er så nem at nå til enighed om, fordi der spekuleres i, at der forhåbentlig til den tid er dukket et teknologisk “quickfix” op, som fritager nationerne for kostbare og vanskelige her-og-nu-forpligtelser.

AP har en grundig dækning af Kobe-mødets afslutning.