Tænketank om klima: Det kan blive som verdenskrigene

Dagens, nej månedens mest isnende klimanyhed: En af verdens ældste og mest ansete sikkerhedspolitiske tænketanke, britiske RUSI, vurderer, at hvis det ikke lykkes at bremse den globale opvarmning, så vil de globale konsekvenser være at sammenligne med verdenskrigene, blot udstrakt over århundreder. Nærlæs dette citat:

In the next decades, climate change will drive as significant a change in the strategic security environment as the end of the Cold War. If uncontrolled, climate change will have security implications of similar magnitude to the World Wars, but which will last for centuries.

The past will provide no guide to this coming future; a robust response will require clear assessments based on the best scientific projections.

Bag forkortelsen RUSI gemmer sig tænketanken Royal United Services Institute for Defence and Security Studies. RUSI har kontorer i Whitehall, tæt på det britiske forsvarsministerium, og der er tale om en institution, som taler med vægt på den internationale sikkerhedspolitiske scene.

RUSI udgav idag rapporten: International Security Responses to a Climate Changed World. Rapporten er ikke frit tilgængelig, men fra pressemeddelelsen og dagens mediedækning kan man udlede, at den er spækket med dystre observationer, som minder os om, hvad indsatsen mod klimaforandringerne i sidste ende handler om: Bevarelsen af vores civilisation som vi kender den.

Til REUTERS siger rapportens forfatter Nick Mabey:

“In the next decades, climate change will drive as significant a change in the strategic security environment as the end of the Cold War”.

Fra selve rapporten:

“If climate change is not slowed and critical environmental thresholds are exceeded, then it will become a primary driver of conflicts between and within states”.

Det er ikke hyggesnak, og vi bryder os vel dybest set ikke om at tænke klimaproblematikken så langt ud, men ingen bør være i tvivl om, at det er, hvad der i sidste ende står på spil, når vi diskuterer reduktion af CO2-udledninger. Det er fint med virksomhedernes klimaregnskaber og forbrugernes opmærksomhed om på cafe latte maskiners “CO2-fodaftryk” men vi skal passe på, at det ikke bare bliver ved feel-good foranstaltningerne på bekostning af en mere seriøs indsats, som modsvarer situationens reelle alvor.

Der er en tendens til at italesætte de helt alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne, som noget der venter i en fjern fremtid om 100 år (hvilket i øvrigt ikke er nogen lang tidshorisont). I virkeligheden venter udfordringerne lige om hjørnet, og som den britiske tænketank idag gør opmærksom på, så handler problemstillingen ikke om, hvorvidt vi kommer til gå med t-shirt eller paraply i november i Nordeuropa, men om at vandmangel, oversvømmelser og forandringer i vækstbetingelser vil kaste mange stater og befolkningsgrupper ud i ekstreme sikkerhedspolitiske udfordringer med globale følger.

Det er ikke mange dage siden, at FN advarede om, at 250 millioner mennesker på det afrikanske kontinent risikerer at blive udsat for alvorlig “water stress” allerede fra år 2020. Hvor skal de værst ramte tage hen? Det er en fælles, presserende sikkerhedspolitisk udfordring for det internationale samfund. En udfordring vi er dårligt rustet til at møde ifølge tænketanken RUSI, som fastslår, at der på den internationale scene i øjeblikket er tale om:

“a systematic undervaluing of the scale and security implications of extreme climate change”.