En metan-skrækhistorie

Som opfølgning på de danske ko-prutter:

En metan-global opvarmning relateret skrækhistorie: Den 12. august 1986 døde 1700 mennesker omkring Nyos søen i Cameroon, da længere tids vulkansk aktivitet i undergrunden havde mættet søens vande med CO2 i en sådan grad, at der den dag eksploderede en 120 meter høj kombineret vand- og gassøjle op af søen. Efterfølgende blev området dækket af store mængder CO2-gas, som lagde sig i lav højde og kvalte de mange intetanende mennesker.

Forfatteren Mark Lynas skriver i sin bog “Six Degrees – Our Future on a Hotter Planet” , at metan kan komme til at spille en katastrofal rolle på en amokløbet klimaforandret planet. Bogen er baseret på viden om fortidens klima samt på anerkendt, men ufuldstændig klimaforskning. I det sidste kapitel beskriver Lynas virkeligheden på en klode med seks grader højere middeltemperatur (klimapanelets øverste grænse for, hvor galt det kan gå allerede om 100 år, hvis vi intet gør for at bremse den globale opvarmning).

Det er barsk læsning, og uden at røbe for meget, kan man bare slå fast, at menneskeheden ikke skal ønske sig at befinde sig i sådan en verden. Ved seks grader højere middeltemperatur vil der (det begynder allerede før) indtræffe en række naturligt selvforstærkende CO2-udledende begivenheder, som i sig selv vil fremskynde dramatiske klimaforandringer. Blandt andet kan man forudse, at verdenshavenes temperatur vil stige så meget, at der opstår en risiko for, at enorme bundne lagre af metangasser frigives – i sidste ende lige så dramatisk som ved vulkansøen i Cameroon.

Og her skal man slet ikke ønske sig at være i nærheden, for eksempel som indbygger i en kystby. Til forskel fra CO2 er metan en meget brændbar gas, og teoretisk kan man godt komme videnskabeligt tørskoet i land, når man som Mark Lynas argumenterer for, at vi i en dyster fremtid vil kunne opleve naturlige metangas eksplosioner over verdenshavene, der i størrelse vil få moderne tiders fuel-gas-bombs til at ligne tændstikleg.

National Geographic har fornylig lavet en tv- og web-dokumentar på baggrund af “Six Degrees”. Se et reklameklip for afsnittet om seks grader her